Stariti se može i drugačije..

Nisam baš ovisnik o medijima, vjerojatno sam i prekritična u onome što mi mediji pokušavaju nametnuti, volim putopise i dokumentarce. Usprkos toga sam primijetila da medijskog prostora za one iznad 50 – nema. Kao da ta grupa ljudi niti ne postoji.

Ovaj je tekst posvećen svima onima koji žele kvalitetno i aktivno živjeti i iznad 50!

Proces starenja počinje našim rođenjem. Već nakon prve godine života metabolizam usporava. Taj proces se usporava negdje do 20te godine i nakon toga se stabilizira na jedno dulje vremensko razdoblje. Negdje između 50 i 60 godine ponovno dolazi do usporavanja metabolizma i znatno se smanjuje energetska potrošnja našeg organizma. Najveći potrošači energije u našem tijelu su mišići. Oko 30te godine počinjemo gubiti mišićnu masu, 0,2-1% godišnje. Nažalost se povećava količina masnih stanica u tijelu koje trebaju znatno manje energije. Na taj način korak po korak ulazimo u začarani krug. Poveći broj ljudi se u toj dobi znatno manje kreće, manje energije trebamo, a i čisto nam odgovara da usporimo i odmorimo od ovog užurbanog načina života.

Promjena tjelesne težine u toj životnoj dobi nosi nažalost vrlo ozbiljne zdravstvene posljedice, najčešće se u toj dobnoj skupini otkrivaju bolesti poput povišenog tlaka, šećerne bolesti, visokih masnoća u krvi ili masno promijenjene jetre. No, sve smo to do sada često čuli, a gotovo nikada i činjenicu da i naše crijevo stari. Pušenje, alkohol, loše prehrambene navike, premalo fizičke aktivnosti, uzimanje lijekova, ali i nebriga za mentalno zdravlje itekako pridonose tom nezaustavljivom procesu. Jednostavno smo zaboravili na naš drugi mozak –  crijevni mikrobiom. Najnovije studije pokazuju da postoji direktna povezanost razvoja demencije i promjene crijevnog mikrobioma. Od određene dobi se smanjuje ukupan broj bakterija u crijevu i njihova raznolikost, naročito pada broj laktobacila i bifidobakterija, a raste broj bakterija koje pospješuju procese truljenja u crijevima. Jedna od glavnih funkcija crijeva je sposobnost da apsorbira hranjive sastojke , vitamine, mikronutrijente, hormone, te bioflavonide i enzime. Sve te složene funkcije trebaju zdravo crijevo i intaktnu sluznicu. Proučavanjem tih složenih procesa , došlo se do zaključka da treba razvijati tzv. multi species probiotike koji ciljano podržavaju mogućnost veće absorpcije svih tih navedenih tvari. Poznato je recimo da upravo Lactobacillus casei potiče proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina koje pak podižu mogućnost resorpcije aminokiselina i enzimsku aktivnost.

Često znam napomenuti da je to dob kada sve dolazi na naplatu. Velika mi je želja motivirati sve koji ovo čitaju da krenu odmah mijenjati svoje navike. Uživajte u kretanju, boravak u prirodi donosi toliko lijepih i ispunjenih trenutaka. Nemojte nekontrolirano bilo šta trpati u sebe, hrana je puno više od toga. Osvijestite te trenutke! Ugodite si sitnicama koje uljepšavaju svakodnevnicu, ne kaže se samo tako zdrav duh u zdravom tijelu. Mentalno zdravlje i ugoda u vlastitom tijelu je neopisivo bitna. Omogućite i u ovoj dobi svojem tijelu da može pratiti vaše ideje i uživati u životu! I naravno da si možete malo pomoći uzimajući dodatke prehrani poput probiotika, mikronutrijenata ili fitoterapije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Možda će vas i ovo zanimati